寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

標題: 新手報到 有關F20 120i 一問 [打印本頁]

作者: htchim    時間: 2-4-2017 19:56
標題: 新手報到 有關F20 120i 一問

每次揸完車車頭兩邊沙板近頭燈位都好熱下尤其係左邊沙板甚至係燙手,想問下咁係咪turbo車正常現象定係有問題,有冇咩辦法可以冇咁熱,驚塊沙板遲早爆油,感謝各位師兄

作者: Mark    時間: 3-4-2017 23:25
揸完車開頭冚,望望散熱風扇行唔行先
作者: htchim    時間: 7-4-2017 19:42
Mark 發表於 3-4-2017 23:25
揸完車開頭冚,望望散熱風扇行唔行先

熄匙之後?
作者: Mark    時間: 7-4-2017 21:11
htchim 發表於 7-4-2017 19:42
熄匙之後?

最好著住匙
作者: htchim    時間: 8-4-2017 23:42
Mark發表於7-4-2017 21:11
最好著住匙

應該有行啩 著住車冇開冷氣 開左頭冚 喺豬鼻度聽到有風聲
作者: htchim    時間: 9-4-2017 00:21

不過散熱風扇喺邊個位就唔清楚
作者: Mark    時間: 10-4-2017 22:09
風扇係風格下面,如果你架車冇加大馬力,建議換水箱水,切記用正廠水
作者: htchim    時間: 11-4-2017 00:43
Mark 發表於 10-4-2017 22:09
風扇係風格下面,如果你架車冇加大馬力,建議換水箱水,切記用正廠水

好,唔該你
作者: htchim    時間: 11-4-2017 00:47
Mark 發表於 10-4-2017 22:09

改左尾喉唔肯定馬力有冇多到,部車落左地半年行左四千幾公里應該未駛換啩,但問題自收車已經有,所以先會諗到係咪關turbo車事
作者: Mark    時間: 11-4-2017 21:24
htchim 發表於 11-4-2017 00:47
改左尾喉唔肯定馬力有冇多到,部車落左地半年行左四千幾公里應該未駛換啩,但問題自收車已經有,所以先會 ...

改尾喉馬力唔會提升得幾多,正常四千幾公里當然未駛換,不過你形容到左邊沙板熱到燙手就唔正常,應該唔關turbo車事,既然落地只係半年可返廠問問,保養期內唔好自己攪啦!

歡迎光臨 寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club (https://forum.bmwfansclub.org/) Powered by Discuz! X3.2