設為首頁收藏本站

寶馬谷 - 香港寶馬車迷會 HK BMW Fans Club

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4099|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

E90水箱有偈油請教C兄們、可以的請幫忙

樓主
水箱有油漿似奶昔、請問各位C兄、有咩情況會噤呢!部車有漏油問題、會似燒踭口、偈油cool乸、係唔係有個波箱油cool乸、水膽、同埋咩波箱油底
想醫好佢不過唔知點埋手先
希望大家幫幫小弟、因為如果整到唔想湯!
已經問左一D車房不過比我嘅嘢、係九唔搭八、同埋亂叫我整D唔關事既野!萬個唔該
回復

沙發

I am having this problem too. It is just depends on how long you are planning to use this car. To me, it not worth it waste any more money on it. If I fixed the oil leak, gearbox may also have problem soon. It may cost me more than just buy a new car.
回復 支持 反對

板凳
你架車乜型號,打开偈油蓋,有冇黐住啲黃色油槳, 有機会引擎油水分隔之爭口有漏,也好大機会下列之熱轉换器爭口有漏,偈油漏咗入水路。正常唔会係波箱油,因波箱油路無經過水路,同埋波箱有水或波箱油不足,都轉唔到波
回復 支持 反對

地板
唔該曬C兄、我是330E90有油槳似泥漿噤、我換左爭口
回復 支持 反對

需要換埋成個分隔器嗎、及水箱水泵之類只作清洗可以嗎
回復 支持 反對

另外是否圖中5號配件?
回復 支持 反對

trdgl9629 發表於 3-10-2018 14:11
需要換埋成個分隔器嗎、及水箱水泵之類只作清洗可以嗎

要確定Cylinder Head Gasket有冇漏,確定唔到就換埋;至於熱轉換器,只要換膠封就得,是5號嗰個、橫掂換,換埋filter座膠封4號。換完後要清洗乾淨水箱,清洗引擎,換偈油,油隔
回復 支持 反對

Meco 發表於 3-10-2018 17:50
要確定Cylinder Head Gasket有冇漏,確定唔到就換埋;至於熱轉換器,只要換膠封就得,是5號嗰個、橫掂換 ...

唔該曬C兄、每次都麻煩你解答!你係我心目中真心好勁
回復 支持 反對

其實C兄有冇幫人整車?如果有真係想搵你攪!
回復 支持 反對

C兄客氣,大家都對車咁有興趣,大家研究研究。我平時都係整啲簡單嘢,換吓火咀,水箱水,皮带,洗吓intake manifold啲简單嘢
回復 支持 反對

請問大家用開/建議用邊隻偈油?
小弟架07 e93

Castrol? 5w40?

回復 支持 反對

我去其士換、之前換esso個隻金庄唔記得度數、但係感覺唔爽、之後已經改換銀庄5、40、用左幾年都0K
回復 支持 反對

cklam2005 發表於 6-10-2018 11:53
請問大家用開/建議用邊隻偈油?
小弟架07 e93

只要有BMW LL-01認證偈油就得,之前部E60開始時用 Castrol EDGE 5W40都幾好,後因每次換油要用成6.5L,所以轉隻平啲超凡喜力 5W40,兩隻都有BMW LL-01認證,初幾千公里兩隻偈油都差不多,到六、七千公里時超凡明顯立咗啲,但通常五、六千就換偈油,所以我選隻平啲,轉車後亦繼續用超凡喜力到依家。至於用5W30好,還是5W40好,車manual 講30或40都得,但我個人認為用40好的,雖然用30會好少少力及慳油少少(因高溫稀啲),但香港天氣咁熱,引擎經常負荷開冷氣,而車頭位底都封住(減風阻設計),引擎會好熱,所以用40高溫時會"傑"啲偈油,在引擎高溫時或扯高轉數時更保護,引擎轉動時亦靜啲,個人意見
回復 支持 反對

Meco 發表於 7-10-2018 13:59
只要有BMW LL-01認證偈油就得,之前部E60開始時用 Castrol EDGE 5W40都幾好,後因每次換油要用成6.5L,所 ...

Thanks Meco, very detailed and helpful
回復 支持 反對

Meco 發表於 7-10-2018 13:59
只要有BMW LL-01認證偈油就得,之前部E60開始時用 Castrol EDGE 5W40都幾好,後因每次換油要用成6.5L,所 ...

Thanks Meco, very detailed and helpful

how do i find a list of BMW LL-01認證偈油 ?

回復 支持 反對

cklam2005 發表於 10-10-2018 10:39

how do i find a list of BMW LL-01認證偈油 ?

回復 支持 反對